dijous, 7 de gener del 2010

El pobre País Valencià




Fa uns dies estava fullejant un diari i me n'adoní que n'hi havien moltes notícies negatives sobre la nostra economia, vaig pensar: si un estranger que no coneguera la realitat del País Valencià llegira este diari pensaria que som un país pobre.


El diari era el Levante EMV del dia 19 de desembre de 2009 (per si algú vol comprovar les notícies que comentaré a continuació), la portada deia:

         - Primera notícia:
Las estaciones del metro pueden quedarse a oscuras por impago”
“Se han colocado carteles en la Línea 1 indicando al personal que llamen al puesto de mando si ven operarios de Iberdrola. FGV negocia el pago fraccionado de la deuda"

         - Segona notícia (també a la portada):
Protesta por la congelación de ayudas a los centros ocupacionales”

         - Tercera notícia (pàgina 5):
La deuda de la Generalitat supera por primera vez el presupuesto autonómico”
“El endeudamiento de la Com. Valenciana crece 537 millones y alcanza los 14533, el 14.1 de su PIB. Lidera la tabla en términos relativos”

Davant d'estes dades, qualsevol que no coneguera bé la nostra realitat socio-econòmica podria pensar que som una comunitat autònoma pobra en comparació amb altres que ens envolten (si ens comparem amb la resta de comunitats autònomes de l'estat espanyol, si ens compararem amb les de la Unió Europea les diferències serien encara més grans). Si a estes dades afegim que encapçalen la llista de comunitats amb més aturats i que serem una de les últimes en eixir de la crisi, segons anuncien les previsions econòmiques, i que tenim una renda per càpita per baix de la mitjana de l'estat espanyol, està clar que la nostra economia no està sanejada, molt al contrari, es troba en una situació molt precària.

No obstant totes estes evidències, el govern central socialista sembla que no se n'adona (o no vol adonar-se) de la precària situació en la que es troba l'economia valenciana en general i les seues principals institucions en particular (Generalitat, ajuntaments, etc. )
I dic això perquè el PSOE va aprovar una llei de finançament autonòmic que ens deixa a la cua de totes les comunitats autònomes, la penúltima per a ser exactes, mentre el balanç dels impostos que paguem els valencians és de més de 5000 milions d'euros a l'any, és dir, paguem tots els anys uns 5000 milions d'euros més dels que rebem de l'estat.

Com és possible si som una comunitat pobra que puguem estar finançant les despeses de l'estat espanyol i els diners que es destinen a altres comunitats autònomes d'una manera tan brutal? No seria més lògic que en compte d'estar transferint tots els anys quantitats tan grans de diners a l'estat ens quedarem amb una part d'eixos diners per a sanejar la nostra pròpia economia?

La meua pregunta és: on van a pagar eixos diners que paguem els treballadors i treballadores valencians tots els anys a l'estat? A què els destinen? Perquè la nostra autonomia està tan marginada en comparació amb la resta? Quin és el criteri que utilitzen per a redistribuir la riquesa? On van a parar els nostres impostos?

La resposta és molt senzilla, per a que altres comunitats autònomes puguen gaudir d'uns nivells de qualitat de vida i una renda per càpita superiors al nostre sense tindre tanta activitat econòmica com la nostra. És necessari que les comunitats autònomes que tenim més empreses i més densitat de població i una activitat econòmica més forta (més indústria, més turisme, més comerç, etc. ) transferim una bona part de la riquesa generada pels nostres treballadors i les nostres empreses a estes altres comunitats que no tenen tanta activitat econòmica. 
I això diuen que és la solidaritat, a mi em sembla molt bé que siguem solidaris, però sempre i quan no arribem a l'extrem de quedar-se nosaltres sense uns mínims, perque el que està passant a l'estat espanyol des de fa molts anys és que les comunitats que se suposa que som més riques perque tenim més activitat econòmica estem descapitlitzant-se en favor de les altres comunitats que se suposa que són més pobres i estem perdent pes en el conjunt de l'economia espanyola, de manera que la renda per càpita del País Valencià ja està baixant en comparació amb moltes d'estes comunitats autònomes.

No n'hi ha dret a d'això, això no se diu solidaritat, això se diu espoli (com el que volen fer amb el barri del Cabanyal).

Ja està bé senyors, ja està bé, si al menys eixes comunitats autònomes que reben totes les inversions de l'estat es desenvoluparen econòmicament, podriem dir, no passa res, quan la resta de comunitats autonomes ens superen, aleshores seran eixes comunitats les que ens transferiran renda a la nostra, però això no està passant, acostumats a viure de la solidaritat l'estat no estan desenvolupant una economia productiva que els premetria retorna-nos els diners que des de fa tant de temps estem invertint en eixos territoris.


Si a tot açò afegim la nefasta gestió dels diners públics que fa el govern de la Generalitat i molts ajuntaments governats pel PP (entre ells el de la ciutat de València), tenim un còctel que ens dona un resultat catastròfic.


Ja està bé, necessitem uns polítics que defensen els interessos dels valencians i està clar que ni els del PP ni els del PSOE ho estan fent.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Quantes voltes m'he plantejat jo mateixa totes estes coses...!! Sobretot amb un tema que m'encén...el PER, es a dir, l'ajuda econònomica que reben llauradors del sud en les temporades que no hi ha activitat agraria (el que ve a ser uns 9 mesos a l'any). I dic jo, que passa?? que els nostres llaurados son menys?? que no mereixen eixa ajuda quan acaba la temporada de la taronja?? (per fer una comparació amb l'oliva)...
Altre tema curiós: ajudes a la mobilitat universitària. Curiosament, els estudiants que menys reben son aquells procedents de...: el Pais Basc, Catalunya i el País Valencià; i la diferencia no és de 50€, ni de 100€, ni de 200€.... estem parlant d'una diferènciade fins 700€ al mes. Mentre a Catalunya cobren uns 190€ al mes (segons universitats, poc més, poc menys), a Andalusia cobren mes de 800€. Impresiona, eh!! Explicació: A Andalusia els estudiants van menys a estudiar fora, de manera que en son menys per a repartir...
I jo dic amb tot açò (que només son dos temes dels que ens afecten, com be dius, als que més paguem), com ens volen fer creure que realment som tots iguals??? Que formen part d'un mateix conjunt??? una mateixa familia?? doncs que vols que et diga, és com si a una casa posen a un fill a estudiar, li monten el pis i li posen un pla de pensions, amb els diners de l'altre fill que es dedica a currar. Jo, si em feren això a casa, em plantejaria anar a viure sola... O no??

David ha dit...

Benvolguda anònima,
Tens tota la raó del món. Hauriem de fer un estudi comparatiu de totes les ajudes, subvencions, subsidis, PER, beques, etc. que reben els habitants de moltes comunitats autonomes i que els valencians no tenim. Eixa podria ser una de les reivindicacions dels partits valencianistes i reclama-ho en el Congrés dels Diputats o davant del tribunal Constitucional o en Europa o on calga, perquè no hi ha dret. No diuen que tots els espanyols som iguals?
Doncs que es note a tots els efectes, no sols per a pagar que som els que més paguem i els menys ens beneficiem de formar part de l'Estat Espanyol.

nestor ha dit...

si senyor... El país valencià, "the very best of the world"
i tot aço per culpa de la "gestió" (si es que es pot dir així) del senyor camps...
i el pitjor es que en les pròximes eleccions tornarà a eixir president...

David ha dit...

El senyor Camps tornarà a guanyar les eleccions si els valencians continuen sense assabentar-se de la realitat i continuen vivint en el món de fantasia i il·lusió que mostra Canal 9 i tots els mitjans de comunicació afins al PP. Però si acoseguim que el nostre missatge valencianista arribe al major nombre de gent possible, és possible que evitem que torne a guanyar el PP al País Valencià, he d'intentar que les nostres idees arriben a tot lo món.

Anònim ha dit...

hem de tindre confiança en els valencians, un dia canviaran el seu vot...

Anònim ha dit...

Si, jo també confie que algún dia serà així, la història dels valencians es una història de gent amb dignitat i principis, arrivarà el dia que eixe sentiment resorgirà en la nostra societat.

Anònima Anna (perdona benvolgut David, abans se m'ha passat signar).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...