divendres, 10 de desembre del 2010

Quin nom li posem a la província de València?


Crec que va ser despús ahir quan estava mirant la tele i vaig trobar un debat molt interessant al canal del diari Levante, el debat tractava sobre la identitat dels valencians, hi participaven quatre tertulians i un moderador (i tots parlaven valencià!), una llàstima que estos debats no es facen en la Televisió Pública Valenciana a hores de màxima audiència perque els valencians pogueren reflexionar sobre la seua identitat com a poble. Està clar que al PP no l'interesa que la gent pense sobre estos temes identitaris, volen que la gent pense que som espanyols i ja està i que s'obliden de la seua història, dels seus trets característics, de la seua llengua, etc. Segurament pensaran que això convé més als interessos d'Espanya (o als del seu partit), jo pense que s'equivoquen perque al conjunt de l'estat Espanyol no l'interessa que el poble valencià deixe de tindre la seua pròpia personalitat, amb les seues virtuts i defectes, però bé eixa és la seua política, ells volen uniformitzar-nos amb la resta de pobles que composen l'estat i, per supost, volen que adoptem la cultura i la llengua castellana com a pròpies i que s'oblidem de la nostra identitat com a poble.

Entre tots els participants estava el Catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València, Vicent Soler i altres personalitats del món de la cultura. Com ja he dit abans va ser un debat molt interessant, es va parlar de moltes qüestions com per exemple de la importància de que la llengua siga un instrument de comunicació a tots els àmbits, no tan sols a nivell col·loquial o familiar perquè si no acabarà perdent-se; el problema del nom del País Valencià; la importància de superar el debat dels símbols com la bandera; la divisió provincial; etc.

D'entre totes les qüestions que es van debatre n'hi hagué una idea que em cridà especialment l'atenció, una proposta que, malgrat tots els anys que porte interessant-me per estos temes, no l’havia escoltat mai, la proposta consisteix en canviar-li el nom a la província de València, d'eixa manera s'evitaria el típic problema que sempre hi ha que molts habitants de les províncies de Castelló o Alacant diuen que no es senten valencians perque identifiquen com a valencià tan sols allò que és de la província de Valencia. A mi em sembla un proposta com a mínim curiosa, ja que no podem carregar-nos la divisió provincial i fer una divisió més acorde amb la realitat del nostre País, que per suposat implicaria l'eliminació de les Diputacions Provincials, al menys podem canviar-li el nom per tal que el nom de València faça referència tan sols a la comunitat autònoma, d'eixa manera tal vegada els habitants de les altres províncies tornarien a considerar-se valencians i valencianes com passava abans de la divisió provincial, la qual és molt recent, ja que es va fer a mitjan el segle XIX i encara així i tot hi ha molta gent que es pensa que el nostre país ha estat dividit en províncies de tota la vida.

Els tertulians també comentaren un altre detall del qual jo no m'havia adonat: el País Valencià és l'única comunitat autònoma de l'estat que no és uniprovincial i que el nom d'una de les seues províncies és el mateix que el de la comunitat autònoma (ja sé que molts pensareu que sóc un poc tòtil per no haver-me adonat abans, però bé, jo ho comente per si a algú li passava com a mi)

Esta és la raó de ser d’esta entrada: "Quin nom li posem a la província de València?"

Jo proposaria: Mediterrània, encara que també podriem agafar el nom d'alguna de les principals ciutats com Gandia, Xàtiva, Sagunt, Torrent, Alzira, etc.

Podeu fer les vostres pròpies propostes escrivint comentaris a esta entrada.

12 comentaris:

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Seré constructiu: a la merda els alicantinos i els castelluts.

:P

AlfredRussel ha dit...

Si fora per ells, igual li posaven "Russia", ja saps... per completar "Fabria" i "Ripollia", i així tot solucionat...

La reflexió és interessant i no és per fer broma, però no m'he pogut resistir... Disculpes. Potser el model dels departaments francesos, que fan servir sovint noms de rius, podria ser una opció, no sé... Salut!

David ha dit...

Moltes gràcies als dos pels vostres comentaris.

Busca qui t'ha pegat, sabia que algú faria broma sobre este tema (menys mal que no heu proposat un nom com Orangina o alguna cosa per l'estil), però, encara que siga fàcil caure en la temptació, no és un tema de poca importància, si els bascos han aconseguit canviar el nom de les seues províncies, per què no nosaltres? Crec que és una proposta factible i que ajudaria a la integració i articulació del nostre territori.

Alfred, m'agrada la idea de posar-li el nom d'un riu, aleshores hauria de dir-se la província del Xuquer, no?
No sona mal.

Anònim ha dit...

Jo proposse dos noms.
El primer " el coño de la Bernarda"
El segon " la figa la moma"
Paco.

David ha dit...

Hola Paco,

Una aportació molt "constructiva" (ho dic irònicament, clar).

De totes maneres gràcies per participar.

Speaker ha dit...

Justament havia pensat això del nom d'un riu. Túria? De totes formes, les altres dues províncies tenen el nom de la seua capital, en això ara mateix les tres províncies segueixen la mateixa lògica.

Però bé... m'interessa saber: quins noms proposaven els tertulians?

Salut!

David ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari Josep Lluis.

Sí, està clar que en moltes ocasions el nom de la província coincideix amb el nom de la ciutat que fa de capital de província, encara que no sempre (com en el cas de les provincies basques), per això, si li posarem el nom de Gandia o Alzira per exemple, la capital de província hauria de canviar, ja no seria la ciutat de València, però no passaria res, no?

Però de totes maneres a mi m'agrada la idea de posar-li el nom d'un riu, Turia o Xúqer o inclús dels dos alhora, seria la província Xúquer-Turia, igual que la comarca de Requena - Utiel.

Jo vaig proposar el nom del riu Xúquer perque penso que és més important, però qualsevol dels dos podria valdre. En qualsevol cas el fet de canviar-li el nom a la província de València i que la capital de la província no coincidira amb la de la comunitat autònoma (com passa A Galícia i Extremadura) pense que seria molt útil per acabar amb molts prejudicis i serviria per articular el territori i que s'acabaren o almenys s'apaciguaren les rencilles entre molts habitants de les altres províncies que formen el nostre país.

Carles ha dit...

David, a mi m'agrada especialment este mapa http://ca.wikipedia.org/wiki/Regions_del_Pa%C3%ADs_Valenci%C3%A0
Sé que és prou difícil, perquè les divisions no coincidixen amb les províncies.
La regió formada per La Ribera, L'Horta, i el Camp de Túria i el de Morvedre tindria el mateix que tu proposes Xúquer-Túria, com el Canal ;)

David ha dit...

Hola Carles,

Moltes gràcies pel teu comentari, el mapa de regions que proposes és molt interessant, jo estic completament d'acord en que s'adaptaria millor a la nostra realitat de País, l'única cosa que jo no faria seria separar la ciutat de València de la resta de les poblacions de les comarques de l'Horta.

El cas és que eixa divisió implicaria carregar-se l'actual divisió provincial i, per descomptat les Diputacions Provincials, que son unes institucions anacròniques absolutament innecessàries que tan sols aprofiten per a colocar a polítics i amiguets. Però la desaparició de l'actual divisió províncial no sembla que siga possible mentre el PP i PSOE continuen controlant totes les institucions de l'Estat (als dos grans partits els interessa tindre institucions on poder colocar als amiguets sense ofici ni benefici).

Mentrestant, al menys sí que podriem intentar canviar-li el nom (i la capital) a la província de València, a mi tampoc me desagrada la idea de posar-li el nom d'alguna ciutat, com Alzira, per exemple (a banda de les possibilitats ja esmentades d'anomenar-la am el nom dels rius. Podriem fer una enquesta per saber que opina la majoria de la gent.

Josep ha dit...

Agafant un nom de l'antiguitat, Edetània.

David ha dit...

Hola Emboirat,

Moltes gràcies per teu comentari.

Segons tinc entés, Edtània era el nom d'una província romana que incloia els territoris que hui en dia formen la província de castelló i gran part de la de València, fins al riu Xúquer.

És un nom bonic i amb uns arrels històrics innegables, a mi m'agrada, encara que no coincidisca exactament als territoris de l'actual província de València.

JC Soriano ha dit...

M'heu fet molta gràcia en el tema de les províncies valencianes ¿Encara no s'en adoneu que la divisisió provincial es la forma en la que es plasma l'acció de govern de l'Estat Espanyol? Que això no es decideix pels ciutadans, es cosa del nostre establishment polític, i per lo tant estan molt be i segur que no tenen cap intenció de canviar.

Es com els vells codis de les matricules automovilistiques: http://www.infolaso.com/distintivos-provinciales-historicos-en-las-matriculas-espanolas.html Alava era un VI de Vitoria, Guipuzcua era una SS de Sant Sebastià, Vizcaia era BI de Bilbao i Astúries era O d'Oviedo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...