diumenge, 27 de febrer del 2011

Tertúlies republicanes



Farà un parell d'anys, el meu amic Xavi i jo parlàrem sobre una idea que ens rondava pel cap des de feia molt de temps: organitzar amb certa regularitat (una vegada al mes, per exemple) unes tertúlies per debatre sobre temes d'actualitat i política entre persones que teniem una serie d'afinitats (valencianistes progressistes, bàsicament), on podriem tractar sobre els temes d’actualitat que més ens preocupen o afecten als ciutadans, els temes sobre els que parlaríem podrien ser molt variats: polítics, econòmics, sociològics, mediambientals, etc. Per aquella època vam pensar en anomenar estes tertúlies republicanes en honor a un programa de ràdio, ara jo les anomenaria valencianistes o progressistes.


Ahir pel matí, pensat i fet (que és com millor ixen les coses), havíem quedat per un altre motiu, estàvem esmorçant Xavi i jo amb altres amics i vam començar a discutir sobre les mesures del govern central contra la crisi, la situació econòmica del nostre país, la crisi de la indústria i del model de creixement basat en l'especulació immobiliària i com el govern central hauria d’haver gastat millor els diners per tal de redreçar la malmesa situació econòmica i les seues conseqüències, etc.


És dir, hem organitzat, sense pretendre-ho, una tertúlia de les que feia tant de temps que parlàvem. Ha segut molt interessant. Sempre és una bona experiència poder debatre amb altres persones sobre els temes més variats ja que sempre aporten un punt de vista diferent que pot resultar molt enriquidor.


La improvisada tertúlia m’ha recordat als bons temps de la Plataforma Salvem Catarroja, quan ens reuníem un grup de veïns interessats per temes mediambientals, urbanisme, etc. Entre els assistents a les reunions n'hi havia de tot: profesionals del sector de la construcció, ames de casa, llauradors, enginyers, representants dels diferents partits polítics. Es tractava d'un fòrum de debat ciutadà on reflexionàvem sobre el model de ciutat que volem i què podíem fer per aconseguir-ho.


Ara que ja quasi ningú creu que el macro-projecte Nou Mil·lenni es durà a terme degut a la greu crisi que pateix el sector immobiliari, encara queden molts temes sobre els que parlar. 
L’amenaça del macro-projecte sembla que no acabarà amb eixa gran zona de l’horta de Catarroja, però cal pensar que passarà amb eixes terres, valdría la pena que es tornaren a conrear o haurien d’abandonar-se amb el conseqüent perill d’incendi si no tenen un manteniment adeqüat? Hauríem de convertir-les en zones verdes?, dedicar-les a l'agricultura ecològica?, horts escolars per a que els xiquets aprengueren a conrear la terra?, ... una reflexió que ha de fer-se des del poble.
Qui hauria de pagar les despeses derivades d'este fracasat projecte: l'empresa constructora, l'Ajuntament, la Generalitat?

També caldria preguntar-se de quina manera pensen assumir la responsabilitat els polítics dels partits que que recolzaren eixe projecte (PP i UV) i que ens han dut a la situació en la que es trobem: un Ajuntament paralitzat, arruïnat, sense diners per a fer front a les despeses més bàsiques com pagar la seguretat social dels empleats de l’Ajuntament. També mereixiria la pena que rendiren comptes a la ciutadania, reconegueren el seu error i es decidiren d'una vegada per totes a retirar del seu programa electoral eixa aberració que significaria la construcció del Nou Mil·lenni.

Totes estes qüestions i moltes altres podrien ser tractades en un fòrum ciutadà que es reunira regularment per tal d'avaluar les tasques dels polítics que ens governen i elaborar propostes per a que la nostra societat avançara de forma decidida cap endavant, en compte de funcionar a colp de talonari, mamprenent mesures per a comprar vots, com les de les ajudes de la nostra alcaldesa que no solucionen el problema de la crisi i que tan sols aprofiten per a poder assegurar-se la continuïtat en el poder, uns pocs mesos abans de les eleccions.

A conseqüència d'esta experiència, he pensat que podriem organitzar un debat entre els blocaires de la blogosfera catarrogina. Per això, des d'aquest blog llance la idea de fer una trobada de blocaires  per a parlar dels diferents temes d'actualitat que ens afecten als ciutadans de Catarroja i del País Valencià en general. Per això llance una crida a tots els lectors d'aquest blog per a es pronuncien sobre la idea d'organitzar este debat fent comentaris a esta entrada.

8 comentaris:

Raül ha dit...

Molt bona iniciativa David.
Conteu amb mi. Crec que cal espais de trobada (més enllà de les organitzacions polítiques) per a raonar, compartir, reflexionar...etc.
És curiós però l'altre día em trobí amb Xavi B. al pàrquing de Mercadona i estiguèrem vora 20 min parlant de diferents temes (política, internet, xiquets, ...etc). Clar, malauradament el Mercadona s'ha convertit en el nostre punt de trobada...
Crec que no resultarà massa esforç. A més, tenim el Casal Jaume I com a centre físic on poder organitzar-se.
Un abraç i endavant amb la iniciativa

David ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari Raül,

Sí el casal Jaume I pense que seria un bon punt de trobada de tots els que d'alguna manera ens interessem per tots estos temes.

És una llàstima que tots tenim moltes obligacions (la feina, la família, etc.) que ens impedeixen dedicar més temps a raonar com tu dius i eixe és un dels mals de la nostra societat, caldria parar-se una miqueta a pensar i tal vegada podriem intentar canviar moltes coses que no estan bé.

Com deia aquell gran savi: "si deixem que els demés facen la politica en compte de fer-la nosaltres, la faran en contra nostra" (o una frase per l'estil).

Cal que ens involucrem més en canviar la societat i el món on vivim per tal de fer-ho més humà i més habitable i que deixem de banda les nostres diferències i treballem en la mateixa direció i no en direccions divergents perque pense que tenim moltes més coses en comú que les que ens separen.

Xavi ha dit...

Raül, haurem de canviar el punt de trobada... Quan n'organitzem una, David?

David ha dit...

Què vos pareix el divendres 11 de març a les 7 i mitja de la vesprada al Casal Jaume I (si ens deixen) o on vulgueu.

Raül ha dit...

Ostres, ja?, l'11 treballe tot el día... jo proposse llançar la idea a més gent, parlar-ho amb el Casal, i fer una primera convocatòria per iniciar la història. No sé...
Un abraç

Mariola ha dit...

A mi en sembla una molt bona ideia. Ens cal un grup així en Catarroja. J´estic interesada en participar. Conteu amb mi

David ha dit...

Raül,
Trobe que tens raó, hauriem d'organitzar la trobada un una miqueta més de temps, hem de parlar amb la gent del Casal a vorer quin dia els va bé i anunciar l'acte amb prou d'antelació.

Que vos sembla l'1 o el 7 d'abril?

Mariola,
Gràcies pel teu oferiment, comptem amb tu!

Jo propose que esperem uns dies a vore si algun altre blocaire o lector de blocs de Catarroja s'apunta a la proposta i si no tirem endavant, fem una convocatòria oberta i que vinga qui vulga...

Raül ha dit...

Doncs, que corra la veu... esperem notícies David.
Salut Mariola, m'alegre per la teua incorporació...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...