dissabte, 3 de juliol del 2010

La setmana de Sant Joan



La setmana passada no vaig parar en torreta, quasi tots els dies vaig participar en algun acte social; una nit, reunió de la Filà; altre dia sopar d'empresa; dos dies vaig anar a la Casa de Cultura a vorer unes obres de teatre interpretades per alumnes de l'escola municipal de teatre (entre els quals es trobaven uns quants amics); etc.


Entre tots els actes, va haver un que em va agradar especialment, la nit de Sant Joan, la passàrem, com ja és habitual els últims anys, jo diria que ja s'ha convertit casi en una tradició, amb un grup d'amics a una alqueria de l'horta de Catarroja, cremant la falleta de Salvem Catarroja


Una de les poques alqueries antigues de l'horta que encara resisteixen, és una llàstima perquè s'està perdent un patrimoni històric i cultural molt important, estem perdent una gran part de la nostra riquesa com a poble, un patrimoni immaterial que és molt difícil comptabilitzar en euros però que si el tíngueren a altres paisos europeus, més avançats que el nostre, segur que tot aquest patrimoni s'estaria conservant i recuperant i serviria de reclam per al turisme de qualitat, el turisme rural i no el de sol i platja que és l'únic pel qual aposten els nostres governants.

El turisme de sol i platja és molt depredador del medi ambient i no dona tanta rendibilitat ni treball de tanta qualitat per als qui s'hi dediquen, perque normalment els turistes que venen a Benidorm tan sols volen que emborratxar-se i poc més, mentre que el turisme rural o cultural no esquilma el paisatge ni el medi ambient ni el patrimoni ni despersonalitza el territori ni acaba amb la cultura pròpia del país sinò que al contrari, la defensa i conserva.

Però, aquest és altre tema, avui volia parlar sobre la nit de Sant Joan, com tot el món sap, la nit de Sant Joan se celebra des de fa milers d'anys, abans de l'aparició del cristianisme, era una festa pagana que se celebrava a donar la benvinguda a l'estiu, ja en l'època dels antics gregs i romans se celebrava en molts llocs al voltant de la mediterrània. Més endavant, amb l'aparició del cristianisme, aquesta festa que es celebra la nit més curta de l'any, es va reconvertir, com tantes altres, a una festa cristiana, dedicada a Sant Joan Baptista.

Encara me'n recorde quan era un xiquet i vivia en un poble menut de la Ribera, que soliem celebrar aquesta nit màgica al voltant de les fogueres de Sant Joan, ballant i botant les fogueres després de demanar un desig. Quan em vaig fer més gran i ja vivia a València vam començar a anar a la platja i normalment feiem una torrada de sardines o de carn i després complien totes les tradicions (que no sé d'on hauràn eixit) de botar les ones, nadar a la llum de la lluna, etc.

Des de fa uns anys, que els membres de Salvem Catarroja vam pensar que seria una bona idea aprofitar aquesta nit per a cremar la falla que plantem tots els anys a la plaça Major i que, no ens deixen cremar. Una gran nit, passada en companyia d'uns bons amics, continuant amb una tradició mil·lenària que ens uneix a molts altres éssers humans que durant segles han celebrat aquesta nit amb tantes connotacions màgiques i festives. Nosaltres, seguint amb la tradició de demanar desitjos, vam aprofitar per a demanar que no es faça mai el macro-projecte urbanístic Nou Mil·lenni  que suposaria la desaparició definitiva de l'horta de Catarroja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...