dissabte, 9 d’octubre del 2010

9 d'octubre, dia nacional del País Valencià.




Hui és nou d'octubre, hui es celebra el dia nacional del País Valencià, jo pense que este dia hauria de ser molt important per a tots els valencians i valencianes, però malauradament no és així, la gent en general no ho celebra massa, no passa res, forma part del caràcter dels valencians, una miqueta meninfot, però bona gent en general.

Ahir estava escoltant un debat per la radio, participaven tres tertulians, un per cada una de les tres "províncies" i els tres varen coincidir en la falta de resó que esta festa té, sobre tot a les comarques d'Alacant i Castelló, on molta gent es sent menys valenciana encara que a la província de València, per allò del "divide y vencerás" (però este és un tema que mereix ser tractat en altra ocasió), la qüestió és que els tres representants es queixaven de la falta de participació de molts valencians i valencianes a les celebracions del Nou d'Octubre, els tres feren aproximadament les mateixes consideracions, que la gent no es sentia identificada amb esta festa perquè no n'hi ha un projecte de país, sinó que som tres províncies que estan molt desvinculades entre sí, que el territori no està articulat, etc. El representant de la província de València va afegir un comentari que em va cridar l'atenció, va dir que molta gent no es sentia identificada amb la festa del Nou d'octubre perquè es celebra el dia quan Jaume I va entrar a la ciutat de València i per tant hauria de ser una festa tan sols de la ciutat de València i no de la resta de l'Antic Regne de València. 

I jo em pregunte: Llavors, quan hauríem de celebrar el dia nacional del País Valencià? El dia que el rei Jaume I va entrar en Castelló? 
Si la ciutat de Castelló no existia aleshores, ni per descomptat les tres províncies que són una divisió artificial que es feu des de Madrid a mitjans del segle XIX.

Els regnes o països es consideraven conquerits una vegada que la capital havia capitulat davant de l'exèrcit invasor, ja que tots els territoris que formaven part del regne moro de València rendien homenatge a la ciutat de València que era el cap i casal i la seu del govern, una vegada que el rei moro de València va penjar el pendó del rei en Jaume i li va obrir les portes de la ciutat ja es podia considerar per conquerit tot el territori.

De totes maneres el nou d'octubre és la festa que va ser consagrada pels representants del poble a les Corts Valencianes, democràticament elegits per tots els valencians i valencianes, i així apareix a l'Estatut d'Autonomia; a més a més forma part de la tradició i la historia de tots els valencians i valencianes, encara que no visquen a la província o a la ciutat de València.

Per tant anem a intentar gaudir d'esta celebració i anem a deixar de banda discussions estèrils que no tenen cap fonament i tan sols aprofiten per a crear una altra polèmica més sobre els símbols dels valencians, que són polèmiques que sempre han donat molt de rendiment als partits més anti valencianistes que les han aprofitat  per a traure rendiment electoral.

Ah, i per cert, no s'oblideu de comprar la mocadorà a les vostres parelles que com sabeu hui és Sant Donís, el dia dels enamorats per a tots els valencians i valencianes.





Ací vos deixe una imatge on es mostren els actes reivindicatius en commemoració del nou d'octubre per si hi voleu participar:


(Podeu fer clic en la imatge si voleu ampliar-la)

2 comentaris:

aurora ha dit...

La importància de la festa per a la majoria de valencians es pot veure perfectament reflectida en les declaracions que Francisco Camps va fer l'altre dia en la sessió de control (?) al President, quan, dirigint-se al grup parlamentari Compromís els va retreure que parlaren de dia nacional ("de quin país?" va arribar a dir) i va reafirmar-se en el seu orgull de ser espanyol. Patètic tot plegat.

David ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari Lady Daga.

Este home no està bé, és un cadàver polític, però encara així i tot segurament tornarà a ser elegit president de la Generalitat Valenciana, per desgràcia.

Ara de colp i de repent s'han fet més espanyolistes que Esperanza Aguirre i damunt diuen que ells representen al valencianisme polític.

Este estiu vam passar per una oficina de informació turística prop de Dénia i agafàrem alguns pamflets de propaganda en anglès i s'adonàrem que li han canviat el nom al nostre país, ara ja no és Land of Valencia, ara li diuen Regio Valencia.

Més regionalistes i sucursalistes no poden ser, com tu dius estos del PP són patètics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...